Historia

Kopolan teatteri on Jokilatvan opiston alaisuudessa toimiva haapajärvinen harrastajateatteri. Teatterin toiminta alkoi vuonna 1994, jolloin Kopolan kylän naiset valmistivat näytelmän oman kylänsä isänpäiväjuhlaan. Ensimmäisen näytelmän ryhmä ohjasi ja valmisti itse Leila Kopolan johdolla. Näytelmä sai suuren suosion, ja ryhmä kiersi esittämässä näytelmää vuosina 1994–95 eripuolilla Haapajärveä sekä kutsuttuna Pyhäjärvelläkin. Silloinen kansalaisopiston rehtori Vilho Mattson esitti ryhmälle teatteripiirin perustamista Haapajärven kansalaisopiston alaisuuteen. Ohjattu teatteripiiri alkoikin syksyllä 1995. Tuolloin teatteri sai nimekseen Kopolan harrastajateatteri. Kansalaisopisto palkkasi teatterin ohjaajaksi nivalalaisen Kari Kravun. Kari toimi ohjaajana kevääseen 2016 asti, jolloin Leila Kopola astui Karin jättämiin isoihin saappaisiin.

Vuosien varrella näytelmien toteutukseen on osallistunut lähes 100 henkilöä. Näyttelijöitä teatterissa on ollut Haapajärveltä, Reisjärveltä, Nivalasta, Pyhäjärveltä, Kärsämäeltä ja Ylivieskasta. Kopolan teatteri on valmistanut kuluneiden vuosien aikana yhteensä 23 kokoillan esitystä. Esitykset ovat olleet pääasiassa kokoillan näytelmiä. Teatteri on lisäksi valmistanut myös monologeista, sketseistä ja piennäytelmistä koostuneita kokoillan esityksiä. Kopolan harrastajateatteri on tullut tunnetuksi maanläheisistä komedioistaan, jotka ovat houkutelleet katsojia laajalta alueelta. Kopolan teatteri on vieraillut myös useita kertoja Ruotsissa, missä näytelmät ovat keränneet salit täyteen ruotsinsuomalaisia teatterinystäviä.

Vuonna 2013 Kopolan teatterin nuoret osallistuivat Tirlittan-näytelmällä Kansallisteatterissa Helsingissä pidettyyn Nuorten valtakunnalliseen Teatris-teatterikatselmukseen. Tapahtumassa oli mukana yli 1000 nuorta esiintymässä Kansallisteatterin ja Musiikkitalon näyttämöillä. Esityksestä Kopolan teatteri sai 1000 € stipendin ja Tirlittan (Aino Nikula) pääosasta kunniakirjan.  Haapajärven kaupunki myönsi vuonna 2002 Kopolan harrastajateatterille kulttuuripalkinnon kaupungin tunnetuksi tekemisestä.                                                                                                                   

Kopolan teatteri on osallistunut useita kertoja Keski-Pohjanmaan Nuorisoseuran maakunnalliseen teatterikatselmukseen ja saanut kunniakirjoja näytelmistä: Luontaishoitola Pehmokumpu 2004, Rakas Pappimme 2003, Akkaralli 1998, Lumikit 1998, Hemmetin karkauspäivä 1996 sekä kunniakirjan Pienen kylän elinvoiman ylläpitämisestä 1998.

Comments are closed.